Całuśne szparagi – KISS

KISS – keep it simple stupid!

Reguła zostala stworzona w latach 60 XX wieku przez amerykańskich inżynierów wojskowych i odnosiła się do prostoty rozwiązania. Ma być ono proste i zrozumiałe dla każdego, nawet głupka.
KISS na stałe weszło do użytku do branży IT i jest przywoływane głównie w sytuacjach kiedy zespół programistyczny wytwarza rozwiązanie zbyt skomplikowane. Mając w realizacji prosty problem, który w kodzie wygląda jak potwór warto przewietrzyć głowę i przypomnieć sobie o KISS lub w polskiej wersji BUZI – Bez Udziwnień Zapisu, Idioto.

KISS sprawdza się równie dobrze w kuchni jak w amerykańskiej armii lub IT. Poniżej znajdziecie przepis na proste i smaczne szparagi.

Składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

1. Zielonych szparagów w przeciwieństwie do białych nie obieramy, wystarczy odłamać końcówki, które mogą być włókniste.

2. W wysokim garnku zagotowujemy wodę i wstawiamy szparagowy pęczek w taki sposób żeby główki wystawały ponad wodę – powinny być lekko chrupiące i ugotowane tylko na parze. Po około 2 minutach wyciągamy zielone łodyżki.

3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wyciskamy ząbek czosnku i przekładamy podgotowane szparagi.

4. Całość smażymy 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy tak aby każdy szparag zanurzył się w oliwie pełnej smaku. Wykładamy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny.

zajadamy.yummy()
szparagi_2




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *