Gryczane ciasto czekoladowe

Pełna bakalii, zdrowa wersja ciasta czekoladowego, które oparte będzie na kaszy gryczanej.

Składniki:

  • 100 g palonej kaszy gryczanej (ugotowanej w proporcji 1 część kaszy na 2 części wody)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej (można wymienić na otręby np. żytnie)
  • 0,5 szklanki oleju kokosowego
  • 100g ciemnej czekolady
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka bakalii (wykorzystałam orzechy włoskie, śliwki suszone, siemię lniane i słonecznik)

1. Ugotowaną kaszę gryczaną odstawiamy na chwilę żeby się wystudziła i następnie mielimy ją w blenderze.

2. Olej kokosowy podgrzewamy na niewielkim ogniu, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego roztopienia się czekolady. Odstawiamy do przestudzenia.

3. Jajka ubijamy i dodajemy do nich roztopioną czekoladę, miód i zmieloną kaszę.

4. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

5. Szklankę bakalii wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.

6. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki (u mnie wąska keksówka) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 – 40 minut (sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy nie jest surowe).

Ciasto po upieczeniu pięknie pachnie czekoladą, żeby tej czekoladowej radości nie było za mało oblałam je czekoladową polewą i obsypałam pokruszonymi orzechami arachidowymi.

zajadamy.yummy()

kokos

foremka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *