Jogurtowe ciasto rabarbarowe

Nadszedł czas na sezonowe owoce i warzywa. Dziś w mojej kuchni rabarbar. Różowe łodygi doskonale sprawdzają się w połączeniu z truskawkami, które już niebawem zagoszczą na bazarkach. Sezon rabarbarowy trwa od kwietnia do czerwca, zatem jeszcze nie jeden lekko kwaskowy przepis pojawi się na blogu.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 gramów roztopionego masła
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 3-4 łodygi rabarbaru

Jogurt i jajka musza mieć pokojową temperaturę.

1. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy przez kilka minut na puszysta masę. Dodajemy jogurt, roztopione masło i całość miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy budyń i łączymy z masą jajeczno-jogurtową. Umyty i pokrojony w niewielkie kawałki rabarbar dodajemy do ciasta.

2. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut (sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe).

3. Przestygnięte ciasto obsypujemy cukrem pudrem.

zajadamy.yummy()

rabarbar1

rabarbar2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *