Muffinki z marchewkowe bez kodu

Proste babeczki, do przygotowania w ciągu 15 minut, a po 35 minutach gotowe do pałaszowania wraz z kawą.

Składniki suche:

  • 1.5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • pół tabliczki gorzkiej, startej na tarce czekolady
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • poszatkowane orzechy (ilość według uznania, ja dodaje zazwyczaj garść)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 0.5 szklanki oleju

Ani suche, ani mokre:

  • 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki

1. Suche składniki mieszamy dokładnie w jednej misce. W drugim naczyniu umieszczamy składniki mokre, najlepiej przy pomocy miksera ubijamy jajka z olejem. Do wymieszanych mokrych składników dodajemy zawartość miski ze składnikami suchymi i łączymy je mieszając ciasto.

2. Przygotowane ciasto nakładamy do foremek, porcjujemy mniej więcej po 2 łyżki do każdej z papilotek, aż do opróżnienia miski. Ja używam papilotek silikonowych, w przypadku papierowych warto użyć dwóch żeby zapobiec uciekaniu ciasta.

3. Każdą silikonową papilotkę z ciastem przekładamy na blachę, którą wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20 minut. Gotowe babeczki po wyciągnięciu z piekarnika powinny chwilę przestygnąć, dajmy im około 10 minut.

zajadamy.yummy()

DSC_2208

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *